HISTÒRIA

Llofriu és un poble on encara es respira tranquil·litat, els ocells són el seu rellotge, i la tramuntana pentina els seus camps.

Té una extensió aproximada de 438 ha. i una població de 276 habitants. És agregat al terme municipal de Palafrugell i està situat en la part nord-occidental i al peu de les Gavarres. Està format per diferents nuclis de cases i envoltat d’una amplia zona agrícola i ramadera.

La proximitat (menys de 10 km) de Calella de Palafrugell, Llafranc, Tamariu, fan de Llofriu un oasis de natura i d’arrels populars.

En el poble s’hi troba l’església de Sant Fruitós envoltada per un petit entramat de carrers i carrerons, que junt amb les zones enjardinades i les cases de pedra recentment restaurades, fan un dels conjunts més bonics que es poden trobar per la zona.

En els barris de Roma i de la Fanga hi trobem grups de masies, i en el de l’Estació, manté el nom perquè fa anys hi tenia l’estació l’antic tren Palafrugell-Girona. A més del nucli de cases, hi trobem el cementiri on és enterrat l’escriptor Josep Pla.

El barri més modern és el de la Barceloneta que està partit per la carretera de Girona a Palamós i a on es troben un seguit de restaurants on es pot degustar la cuina de la zona.

L’economia està basada principalment en l’agricultura i la ramaderia, encara que la majoria de la gent que viu a Llofriu tingui la seva feina al sector dels serveis, concretament a Palafrugell.